Tvangstanker

Skrevet d. af

Tvangstanker

Tvangstanker (OCD)

De fleste af os kender til i mindre grad at udføre overtroiske handlinger, at undgå at træde på streger mellem fliser, at dobbelttjekke at døren er låst etc. Men for 2-3 % af danskere tager det overhånd, og de lider af tvangstanker eller tvangshandlinger.

Tvangstanker Lidelsen består i, at man tillægger sine tanker magisk kraft, man er bange for, at ens tanker får ting til at ske. Hvis man fx tænker, at ens far vil dø, så er man bange for, at man vil blive skyld i, at han rent faktisk dør alene fordi, man har tænkt tanken. Ofte følger angstsymptomer. Tankerne kan være billeder, der kommer igen og igen; tanker om vold og ulykker; tvivl om man har slukket gas etc.

Tvangshandlingernes funktion er at afværge de konsekvenser, man frygter eller gøre bod på tankerne. Tvangshandlingerne gentages, fx hyppig håndvask og mentale handlinger som ritualer – tal indgår ofte.

Lidelsen gør, at man er meget ensom og isoleret. Man tror, at de “dårlige” tanker betyder, at man er et “dårligt” menneske. Derfor er man bange for, at andre ikke vil kunne lide dem, hvis det vidste, hvad de tænkte.