Fobier

Skrevet d. af

Fobier

Fobi – enkeltfobier
Ca. 10 % af den danske befolkning lider af enkeltfobi. Det er angst udløst af fx fugle, edderkopper, højde, mørke, lukkede rum, nåle og synet af blod. Når man bliver udsat for den specifikke fobiske situation kan det fremkalde et regulært panikanfald.
Konsekvensen af enkeltfobier afhænger af i hvor høj grad man kan undgå det frygtede. Fobi for fugle gør det svært at bevæge sig uden for, ligesom angst for nåle kan forhindre en i at gå til tandlæge eller læge.

Agorafobi
Angst for at bevæge sig uden for hjemmet. Angst for at være i det offentlige rum, især store menneskemængder, supermarkeder og offentlige transportmidler.
Hjemmet opleves som trygt og sikkert, og denne lidelse kan være yderst invaliderende, da mange derfor isolerer sig i hjemmet.

fobi

Socialfobi
Den hyppigste angstlidelse af alle. Man oplever en følelse af utilpashed og ubehag i bestemte situationer, når man er sammen med andre mennesker. Man vil gøre alt for at skjule overfor de andre, hvordan man har det, da man skammer sig over at føle, som man gør.
En hyppig situation, der fremkalder socialfobi er at skulle stå frem for en menneskemængde og holde en tale. Her kan man blive bange for at svede, at ryste på hænderne, at rødme. Altså at afsløre sin nervøsitet. Man er bange for, hvad andre vil tænke og at man vil blive afvist.
Mange mennesker med socialfobi forsøger at leve et normalt liv, men da angsten ikke forsvinder, forsøger de så vidt muligt at undgå de frygtede situationer.
Man kan frygte fx udflugter, middage, frokostpauser, fester, møde nogen på gaden, skulle tale med fremmede, møder på job, altså situationer, hvor man ikke ved, hvilke emner der kan blive taget op – hvor man ikke kan forberede sig på, hvad man skal sige.