Spiseforstyrrelse

Skrevet d. af

Spiseforstyrrelse

Der er forskellige former for spiseforstyrrelser, og de mest almindelige er overspisning, bulimi og anoreksi.

Overspisning er kendetegnet ved, at man spiser alt for meget i forhold til, hvad kroppen har brug for. Og det er gerne usunde madvarer. Derfor tager man på i vægt, og problemet bliver synligt for omgivelserne. Det er en tvangspræget adfærd, som man ikke selv kan kontrollere.

Anoreksi eller nervøs spisevægring betyder som navnet antyder, at man prøver at undgå at spise. Ofte lider man af vrangforestillinger, der overbeviser en om, at man er tyk, selv om man måske vejer alt for lidt og alle andre kan se, at man er undervægtig. Overdreven og tvangspræget motion hører også med til sygdomsbilledet. Også denne sygdom er tydelig for omgivelserne.

Bulimi er kendetegnet ved provokerede opkastninger. I modsætning til de to førnævnte lidelser bemærker omgivelserne sjældent, at der er tale om en person med en spiseforstyrrelse, idet bulimikere som regel hverken er meget overvægtige eller undervægtige. Deres vægt kan dog godt svinge kraftigt. Man overspiser for så at gå ud og kaste maden op igen.

Det skal understreges at grænserne mellem spiseforstyrrelserne er flydende, så man kan sagtens have symptomer fra dem alle sammen. Man kan dø af spiseforstyrrelserne. Ved overspisning er der i takt med at overvægten stiger øget risiko for blodpropper og hjerte-kar-sygdomme etc. Ved anoreksi er man i gang med at sulte sig ihjel og til sidst kan kroppen ikke holde til det længere. Risikoen ved bulimi er mere skjult, men absolut til stede. Ved opkastningerne påvirkes kroppens saltbalance, hvilket er livsfarligt.